Festival Tidende

Artikler

Nem, sund, billig og velsmagende mad uden den helt store indsats – Klar til festival

Festivalmad
cxz11

Det kan ind imellem forekomme helt uoverskueligt at skulle bikse et sundt, nærende og velsmagende måltid sammen til familien, når man kommer hjem fra en lang arbejdsdag og har hundredevis af praktiske gøremål og aftaler, der også skal nås. Det samme gælder, hvis du gerne vil medbringe mad til festivallen, så du kan spare nogle penge. 

Derfor sker der desværre ofte det, at maden bliver nedprioriteret til fordel for noget hurtigt og nemt – og ikke nødvendigvis sundt. Det ender typisk med alskens slags fastfood på festivalpladsen og kombineret med alkohol i rigelige mængder, kan du være helt sikker på, at festivallen bliver en hård oplevelse for din mave.

Men sundt, nærende og velsmagende er ikke nødvendigvis lige med, at du skal bruge mange timer i køkkenet for at forberede lidt mad til festivallen, ligesom du heller ikke nødvendigvis behøver at følge komplicerede kogebøger for at nå i mål. 

Stegeso

Lav mad i en stegeso

Hvis du gerne vil have nem mad, som er fuld af smag, og hvor du samtidig sagtens kan lave det i en sund og nærende udgave, så skal du helt afgjort købe dig en stegeso.

En stegeso er en slags stor gryde, der er udformet i enten ler eller metal, og som har låg. Og det er bestemt ikke nogen ny opfindelse, tværtimod. Faktisk kan stegesoen dateres mange år tilbage, og i gamle dage var det enormt populært at tilberede maden i en stegeso. Og nu har stegesoen i den grad fået et comeback.

Herefter vælger du det kød, du ønsker og snitter en masse af dine yndlingsgrøntsager. Det hele lægges ned i stegesoen og sættes ind i ovnen, hvor det står i flere timer og passer sig selv. Imens kan du pakke tasken til festivallen eller slappe af foran fjernsynet og lade op til weekendens store musikoplevelser.

Du kan eventuelt lege med forskellige opskrifter fra kogebøger, så du har lidt forskellige retter at medbringe på festivallen.

Hvad er fordelene ved en stegeso?

Når du laver mad i en stegeso, har det den kæmpestore fordel, at alle smagsstoffer, saft og kraft forbliver i råvarerne. Det betyder samtidig, at du ender med et virkeligt mørt stykke kød, og at alle grøntsager i stegesoen har fået en masse dejlig smag.

Det betyder også, at du kan tilberede fedtfattigt kød i stegesoen uden at risikere, at det bliver tørt og kedeligt. 

Desuden har stegesoen selvfølgelig også den helt oplagte fordel, at det er en ekstremt nem måde at lave mad på. Det er simremad, som skal stå i mange timer, men det betyder ikke, at du er beskæftiget i køkkenet i mange timer. Maden passer nemlig helt sig selv, og du ender med en drøm af et måltid.

Da stegesoen er et gammelt køkkenredskab, er det desuden nemt at finde gode kogebøger fra gamle dage, hvor du kan prøve kræfter med ældre kogekunst og et mix af ingredienser, som du måske ellers ikke ville have tænkt over. Der findes desuden få nutidige kogebøger om tilberedning af mad i stegeso, som kan være gode a have ved hånden, hvis du er i tvivl om, hvordan du gør det bedst muligt.

Kogebøger

Hvorfor er det ideelt til festival?

Hvis du gerne vil have din egen mad med på festival, er det helt ideelt at tilberede den hjemmefra i en stegeso. Normalt ville det være let at forfalde til en hurtig rugbrøds-klapsammen eller eventuelt købe mad på festivalpladsen, men tilbereder du mad hjemmefra i en stegeso, er du sikret et enormt lækkert og mørt stykke kød med godt tilbehør, som er væsentligt lækrere end rugbrødsmaden og væsentligt sundere end takeaway på festivalpladsen.

Mangler du idéer til opskrifter, der holder sig lækre i flere dage, kan du hente inspiration i kogebøger – og så kan du også lave lidt forskelligt, så du har til flere dage.

Have your say